Story

Jazz Preachers - Budskapare med musikalisk energi

Jazz Preachers bildades i december 2002 och har sedan dess spelat på de flesta jazzklubbarna i västra och södra Sverige. År 2004 vann bandet en riksomfattande jazztävling, 2005 gav man ut den fösta CD'n under namnet 'Just Preaching' och den har fått utmärkta recensioner.

Bandet riktar in sig på den period i jazzhistorien som vi uppfattar som jazzens guldålder - 50-talet. Den typiska sättningen var trumpet, tenorsax, piano, bas och trummor. Den sättningen var typisk för Art Blakey and the Jazz Messangers, Horace Silver och Miles Davis för att nämna några storheter. Vi har till detta lagt en sångerska som kan fungera förutom sångsolist även som en del av ensemblen, vilket gör att vi har i praktiken 3 blåsare. Vår repertoar sträcker sig tidsmässigt in en bit i 60-talet för att fånga de goda musiker och kompositörer som började på 50-talet och utvecklades ytterligare på 60-talet utan att för den skull spela otillgänglig musik. Vår musik kan karakteriseras som lättillgänglig och tydlig.

År 2017 fick bandet sin nuvarande sättning och består nu av en blandning av gamla rutinerade rävar och unga och hungriga musiker, en blandning som vi tror mycket på.

 

Blåsarna Jonathan Gustavsson och Rune Leander skapar det rätta soundet för gruppen. Tenorsaxofon och trumpet bildar ju ett tidstypiskt 50-talssound. Många av arrangemangen är gjorda av Rune Leander.

 

Lasse Strömberg är vår pianist sedan många år. Lasse spelar så intensivt att hela bandet lyfter. Dessutom tillför han ibland på sitt eget vis en extra dimension genom att förstärka sina pianosolon med scatsång.

 

Rytmsektionen har en härlig stadga. Basisten Anders Ljungberg spelar med i många jazzgrupperingar och tillför bandet ett modernt basspel. Han är dessutom en utomordentligt bra solist. Anders Söderling på trummor känner de flesta till i jazzkretsar. Han växte upp med 50-tals jazzen och han kan låtarna utan och innan.

 

Stina Engström är vår sångerska och hon för med sig en fin jazztradition från sitt föräldrahem i Lerum. Stina har en härlig känsla för jazz och är en färgstark personlighet.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)