Musiken

Repertoaren - en guldgruva från 50-talet

Det finns så mycket musik att hämta från detta decennium. Många av vår tids jazzgiganter trädde fram och blev världsberömda och mycket musik skrevs, som senare blivit jazzstandards. Jazz Preachers repertoar är i huvudsak hämtad från den tiden och vi eftersträvar ett sound som är tidstypiskt. I vissa arrangemang använder vi sången som ett tredje blåsinstrument. Vi vill gärna lyfta fram några av våra förebilder:

 

 Art Blakey med Jazz Messengers

Art's band spelade en härlig jazz full av energi under många decennier. Bandet var ett växthus för många yngre musiker och som senare blommade ut till världsstjärnor. När Art vid något tillfälle blev tillfrågad om hur han fann alla dessa duktiga musiker så svarade han: 'I don't find them.......they find me'.

 

 Clifford Brown

Clifford blev under sitt korta liv kanske en av våra bästa trumpetare. Hans tekniska brillians kombinerad med en stor lyrisk ådra gjorde honom stor. I sin grupp med Max Roach på trummor gjordes många fina inspelningar. Clifford var också en duktig låtskrivare.

 

 Miles Davis

Miles befann sig i ständig utveckling. Miles sökte under sitt långa liv alltid nya vägar för sitt spel.Bäst kanske vi ändå minns honom från 50- och 60-talen. Miles var banbrytande på många sätt, både vad gäller låtskrivning, improvisation och arrangemang.

 Sonny Rollins

Sonny är en av giganterna, som man fortfarande kan få höra live. Hans teknik kombinerad med sound, energi och lyrisk känsla har gjort honom till en av vårt tids största tenorister.

 

 Benny Golson

Benny har kanske ändå gjort sig mest känd som låtskrivare. Många av hans kompositioner med kluriga harmoniska gångar har sedermera blivit jazzstandards.

 

 Horace Silver

Horace var en mycket personig och speciell pianist. Hans kompositioner sträckte sig ibland utanför det vanliga med inslag av funk, soul och latinamerikansk rytmik

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)